zaterdag 16 november 2013

F8-toets in Windows 8 inschakelen om snel in Safe Mode te starten

In Windows 8 is de opstarttijd danig verkort, maar de hiervoor benodigde optimalisaties hebben al nadeel, dat het bootmenu dat je voorheen met F8 kon oproepen, niet meer werkt.

Wanneer je een probleem hebt met niet kunnen starten van Windows 8, start de computer in een automatisch herstel-procedure, die in mijn ervaring nog nooit het probleem heeft kunnen oplossen.
Aan het einde van deze tijdrovende fase, kun je een aantal keuzen maken, waaronder de PC in veilige modus starten. Om iedere keer weer deze automatisch herstelfase te moeten doorlopen duurt eindeloos.

Er is een manier om zoals in Windows 7 en eerdere versie de F8-toets in te schakelen en snel bij het starten te kunnen kiezen voor veilige modus. Het is nodig om een commando prompt als administrator te starten. Voer vervolgens het volgende commando uit:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

Hierna is de F8-toets ingeschakeld en kun je weer als voorheen snel het veilige modus kiezen of andere herstelopties kiezen. In Windows 8 is de bovenste keuze de manier om te komen bij het keuzemenu dat je normaliter krijgt na een langdurige automatisch-herstelprocedure , grafisch met wit tegels op een lichtblauw scherm.

Als je de situatie weer wilt herstellen, voer dan uit in een commanoprompt als administrator:

bcedit /set {default> bootmenupolicy default


met dank aan: http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/enable-the-f8-key-in-windows-8/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten